Apple bevestigt dat update iPhones trager maakt als accu veroudert

Al jaren klagen gebruikers van Apple iPhones en iPads dat hun toestel na verloop van tijd – en vooral na de installatie van nieuwere iOS versies – trager worden. Voor het eerst heeft een benchmarker deze effecten kunnen meten.

Geekbench heeft ontdekt dat iPhone 6S modellen inderdaad trager zijn geworden sinds de update naar iOS 11.2. Complotdenkers stellen al jaren dat Apple toestellen expres steeds trager zou maken om gebruikers aan te moedigen weer een nieuw toestel aan te schaffen. Tot op heden is daar nooit bewijs voor gevonden.

Geekbench laat nu wel zien dat de Apple iPhone 6S onder iOS 11.2 minder goede prestaties wegzet dan onder eerdere versies van iOS. Waardoor het effect wordt veroorzaakt is niet helemaal duidelijk en zou te maken kunnen hebben met een maatregel die Apple heeft genomen om te voorkomen dat iPhones uitvallen.

Nieuwe accu zorgt voor snellere iPhone

Vorige week dook ook al een bericht op dat iPhones aanzienlijk sneller zouden worden wanneer een nieuwe accu in het toestel geplaatst wordt. iPhone meten doorlopend de capaciteit van de accu en passen daar de prestaties van het toestel op aan. Als een accu verslijt, neemt de capaciteit af. Om ervoor te zorgen dat gebruikers toch een normale stand-bytijd houden, zou de snelheid van de processor worden teruggeschroeft waardoor toestellen langzamer worden.

Apple bevestigt

Apple heeft bevestigd dat het oudere iPhones trager maakt als de accu veroudert. Het proces is om te voorkomen dat er issues optreden waardoor de telefoon plotseling uitvalt en gebeurt sinds iOS 10.2.1

De functie zit in iOS 10.2.1 voor de iPhone 6, 6S en SE en in de iPhone 7 in iOS 11.2. Als de telefoon te koud is of als de accu te weinig spanning kan leveren door degradatie of te weinig lading, dan zal de telefoon vertragen, bevestigt Apple tegen Techcrunch.

Volgens Apple moet de maatregel voorkomen dat iPhones uitvallen als de processor te veel van de accu vraagt. De accu kan die piekbelasting niet aan. De functie om de software te vertragen om issues te voorkomen zal in de toekomst ook in andere producten te vinden zijn, zegt Apple. Welke dat zijn, zegt de fabrikant niet.

Sinds vorig jaar kunnen iPhones een melding geven dat de gebruiker de accu zou moeten vervangen, maar het mechanisme om de software te vertragen treedt veel sneller in werking. Daardoor krijgen gebruikers te maken met vertraging zonder dat duidelijk is waardoor het komt. Het systeem om piekbelasting te voorkomen bij mindere accu’s heeft niet in de release notes van iOS gestaan.

Het is voor het eerst dat Apple dit bevestigt. De bevestiging komt nadat Geekbench data naar buiten had gebracht die aantoonde dat iPhones met nieuwe iOS-versies lager scoorden. Ook kwamen veel gebruikers erachter dat hun telefoon veel sneller werd na het vervangen van de accu.

Onze partners
Veelgestelde vragen

Kennisbank

Lees meer

Support

Bel, mail of bezoek ons van maandag t/m vrijdag van 8.30 uur tot 17.00 uur

Lees meer

Direct contact

Heeft u een vraag, opmerkingen of suggestie? Neem direct contact met ons op.

Lees meer