Online fraude herkennen en voorkomen

phishing IJIn de afgelopen maanden komen wij steeds vaker melding tegen van Phishing mail in combinatie met ransomware. worden alle bestanden op de computer versleuteld en probeert vervolgens dit bij het gehele bedrijfsnetwerk te doen. Het gevolg is dat de bestanden niet meer te openen of te gebruiken zijn. Versleutelde bestanden worden pas weer beschikbaar nadat er losgeld is betaald aan een criminele organisatie.

In het kader van voorkomen is beter dan genezen willen wij u wijzen op enerzijds een publieke dienst die u ondersteund bij het herkennen van dit soort berichten, en anderzijds de diensten die Dufaco ICT u kan bieden.

 

Op de website fraudehelpdesk.nl wordt een lijst bijgehouden met recente meldingen en biedt het handsvatten om dergelijke berichten te herkennen. Een mooi voorbeeld hiervan is dit PDF bestand, hier wordt u aan de hand van een aantal vragen geholpen. Daarnaast adviseren wij u onderstaande maatregelen te treffen :

  • Zorg ervoor dat uw computer altijd up-to-date is. Dit voorkomt misbruik van bekende beveiligingslekken op het internet.
  • Open geen bijlagen in e-mailberichten die u niet verwacht. Bij een onverwachte bijlage kan er contact worden opgenomen met de afzender van de e-mail.

Mocht u ondanks of dankzij deze info twijfelen kunt u natuurlijk altijd contact opnemen met onze helpdesk op 088 5000 950. Naast dit advies bieden wij ook een aantal diensten die proactief dit soort berichten zullen afvangen, denk hierbij aan bijvoorbeeld :

  • Professionele spamfiltering voor uw eigen mailserver
  • Actieve antivirus / malware voor uw werkstations en servers

Mocht uw organisatie behoefte hebben aan een gedegen advies kunt u vrijblijvend contact met ons opnemen op 088 5000 950 of ICT@dufaco.nl

worden alle bestanden op de computer versleuteld en probeert vervolgens dit bij het gehele bedrijfsnetwerk te doen. Het gevolg is dat de bestanden niet meer te openen of te gebruiken zijn. Versleutelde bestanden worden pas weer beschikbaar nadat er losgeld is betaald aan een criminele organisatie.