Windows 8

Op 26 oktober zal Microsoft Windows 8 officieel lanceren. Het eerste wat bij Windows 8 opvalt bij het startscherm is de nieuwe Metro-omgeving. Elk vlak vertegenwoordigt een applicatie, dan wel informatie. Dat kan een statische app zijn (zoals het bekende tekstverwerkingsprogramma Word), maar ook dynamische informatie, zoals aandelenkoersen of het weerbericht.
U kunt net zoveel tegels toevoegen als u zelf wilt en er zelf een titel aan geven. Omdat u kunt in- en uitzoomen, hoeft u niet bang te zijn dat uw scherm op een gegeven ogenblik vol staat met tegels. Om de achterliggende app te openen, klikt u op een tegel. De grote vlakken maken duidelijk dat de makers de Metro-omgeving hebben ontworpen met het oog op 'touch'-bediening op tablets van Windows 8.
Standaardopties
Aan de zijkanten van het scherm hebt u toegang tot zogenoemde Charms. Met de onderdelen van Charms krijgt u toegang tot standaardopties. Denk hierbij aan de zoekfunctie en de systeeminstellingen. En ook hoeft u geen afscheid te nemen van het traditionele bureaublad. Dat zal ook nog steeds in Windows 8 aanwezig zijn. Met de Metro-omgeving trekt Microsoft de ontwerplijn (look-&-feel) van andere producten, zoals de Windows Phone en Xbox, door naar computers en tablets.
Meereizende instellingen
De kans is groot dat u meerdere apparaten gebruikt of gaat gebruiken, zoals een laptop en een tablet. In Windows 8 is het mogelijk om uw persoonlijke instellingen met u te laten meereizen van apparaat naar apparaat. Hierbij is een belangrijke rol weggelegd voor het Microsoft-account. Dit persoonlijke account gebruikt u om zich aan te melden bij Windows 8, waarna uw persoonlijke instellingen worden gesynchroniseerd.
Gebruikt u dit account vervolgens weer op een ander apparaat (bijvoorbeeld een Windows 8-tablet), dan wordt uw eigen werkomgeving geladen. Dit betekent dat u op elk apparaat beschikt over dezelfde apps, bestanden en gebruikersinstellingen; dat geldt ook voor uw accounts bij social media als LinkedIn.
Geen nieuwe computer nodig voor Windows 8
Waar in het verleden vaak een zwaardere computer nodig was om een nieuwe Windows-versie te installeren, hebben de makers bij Windows 8 voor een soepeler aanpak gekozen. Voor het gebruik van Windows 8 kunt u gebruik maken van dezelfde hardware als Windows 7. Naar verwachting zullen de systeemvereisten voor Windows 8 niet veel verschillen dan die voor Windows 7. Sterker nog: vorig jaar maakte Microsoft tijdens een congres voor ontwikkelaars bekend dat de minimum systeemvereisten mogelijk nog lager zullen uitvallen dan de eisen die Windows 7 stelt.
Anti-veroudering
U kent het ongetwijfeld: uw ooit zo vlotte computer wordt na verloop van tijd steeds trager, totdat u besluit om het besturingssysteem en de programma's opnieuw te installeren en met een schone lei te beginnen. In Windows 8 vinden we de nieuwe functie Push Button Reset. Hiermee kunt u Windows 8 met enkele klikken opnieuw installeren. U heeft hierbij twee keuzen: alle persoonlijke gegevens verwijderen en Windows 8 opnieuw installeren, of Windows 8 opnieuw installeren en vervolgens al uw gegevens terugzetten. In dat laatste geval worden ook eerder ge├»nstalleerde apps teruggezet.
Store
De populariteit van 'stores', waarin u apps kunt aanschaffen, is ook de makers van Windows 8 niet ontgaan. In de nieuwste Windows-versie vindt u dan ook een winkel waarmee u toegang hebt tot een groeiende collectie Windows-apps. Naar verwachting zal het aanbod de komende maanden flink worden uitgebreid.