Exchange via de iPhone

Als je toegang hebt tot een Exchange-server kun je die gebruiken om pushmail, contacten en afspraken op je iPhone te ontvangen. Apple heeft hiervoor een licentie genomen op Microsoft Exchange ActiveSync. Deze tip legt uit hoe je Exchange instelt op je iPhone.

 

Je kunt op elke iPhone met OS 3.x of lager maar één Exchange-account gebruiken! Wel kun je naast het Exchange-account nog een extra MobileMe-account instellen. Vanaf iPhone OS 4.x is deze beperking opgeheven en kun je meerdere Exchange-accounts toevoegen en gebruiken; elk met hun eigen mailbox, agenda en contactpersonen.

Een ander puntje van aandacht, is dat je na het configureren van de Exchange-instellingen alle bestaande contactgegevens en afspraken kwijtraakt; ze worden overschreven. Synchroniseren van taken en notities is niet mogelijk in iPhone OS 1.x en 2.x.

  1. Ga naar Instellingen > E-mail, Contacten, Agenda’s > Voeg account toe > Microsoft Exchange.
  2. Voer in het scherm je volledige e-mailadres, gebruikersnaam, wachtwoord en een beschrijving in van het account. De beschrijving is een vrij invoerveld, waarmee je het e-mailadres snel kunt herkennen.
  3. Bij sommige Exchange-servers moet je de domeinnaam invullen, bij andere kun je dit veld leeglaten.
  4. Via de functie Autodiscovery probeert de iPhone contact te maken met de Exchange-server. Als het goed gaat, worden veel gegevens nu automatisch ingevoerd. Lukt het niet, dan zul je een aantal gegevens handmatig moeten invoeren. Het gaat hierbij onder andere om het adres van je Exchange-server. Weet je dit niet, dan kun je deze naam bij de beheerder opvragen.
  5. De iPhone maakt een beveiligde (SSL-)verbinding met de Exchange-server.
  6. Vervolgens geef je aan welke gegevens je wilt synchroniseren: E-mail, Contacten en Agenda’s.

Je synchroniseert contacten en adressen nu niet meer via de iPhone. De syncfuncties in iTunes die hierop betrekking hebben, zijn dan ook uitgeschakeld.